16 | The Moment Residential Building / Pi architects

first_imgShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/948149/16-the-moment-residential-building-pi-architects Clipboard Photographs Apartments “COPY” “COPY” 16 | The Moment Residential Building / Pi architectsSave this projectSave16 | The Moment Residential Building / Pi architectsSave this picture!© Deed Studio+ 43Curated by Hana Abdel Share ArchDaily CopyAbout this officePi architectsOfficeFollow#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousingApartmentsMashhadOn FacebookIranPublished on September 24, 2020Cite: “16 | The Moment Residential Building / Pi architects” 23 Sep 2020. ArchDaily. Accessed 10 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogSinkshansgroheBathroom Mixers – LogisVinyl Walls3MExterior Vinyl Finish – DI-NOC™ StonePartitionsSkyfoldWhere to Increase Flexibility in SchoolsTiles / Mosaic / GresiteCupa PizarrasVentilated Facade – CUPACLAD UprightGlassLAMILUXGlass Roof PR60ConcreteKrytonCrystalline Waterproofing – KIMSkylightsVELUX CommercialAtrium Longlight Skylights in ExperimentariumMetal PanelsLorin IndustriesAnodized Aluminum – Copper FinishesStonesFranken-SchotterWall Covering & CladdingWindowsRabel Aluminium SystemsMinimal Casement Windows – Rabel 8400 Slim Super Thermal PlusSwingsStudio StirlingHanging Chair – BasketWallcovering / CladdingArrigoni WoodsWood Cladding – AcousticMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Architects: Pi architects Area Area of this architecture project Area:  2650 m² Year Completion year of this architecture project Projects ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/948149/16-the-moment-residential-building-pi-architects Clipboard 2020 Iran Year:  Project gallerySee allShow lessMediathek / Laboratory of Architecture #3Selected ProjectsSVALKA.spb Store / mptnsSelected ProjectsProject locationAddress:Mashhad, Jorasán Razaví, IranLocation to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Share CopyApartments•Mashhad, Iran 16 | The Moment Residential Building / Pi architects Photographs:  Deed StudioDesign Team:Mozhgan Aafshar, Amene Akbari, Elmira Khani, Hedie Tadayon, Ayoob AbootorabiClients:Mr. AttarpourCity:MashhadCountry:IranMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Deed StudioRecommended ProductsCeramicsApariciPorcelain Tiles – TangoResidential ApplicationsFastmount®Heavy Duty Panel Fastener at ‘Sandboxes’ HouseMetallicsStudcoWall Stop Ends – EzyCapMetallicsKriskadecorMetal Fabric – Outdoor CladdingText description provided by the architects. The subject of the project was the designing of a residential unit of approximately 300 square meters area for the parents of a family, and four units of 150 square meters area for children and a possible surplus in the construction license on a 510 square meter land for sale.Save this picture!© Deed StudioSave this picture!First Floor PlanSave this picture!© Deed StudioProper separation of two-unit floors from each other and the rebuilding of a common front space of elevator without damaging single-unit floors were considered as the main design challenges. Therefore, the prevalent pattern of residential apartments of endemic modernism of Tehran in the fifties and sixties, which is known as the “Khorjini” design in Mashhad, was considered as the framework of the project.Save this picture!© Deed StudioSave this picture!Section ASave this picture!© Deed StudioLater, in order to reduce this level difference in single-story floors, increasing and decreasing the height of the floors led to the creation of a duplex unit of eighty square meters in the middle of the building with of surplus marketable space which compensated for the reduction of the middle void area in the yard view and the increase of the common front space of the elevator.Save this picture!© Deed StudioAfterwards an attempt was made to recreate this above mentioned pattern by applying the other parameters of the current modern apartment pattern such as designing semi-open space in floors, positive and negative spaces in facades, and separation of private and public spaces in architecture plans. last_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *