La Géode / ADHOC architectes

first_img Year:  CopyApartments•Montréal, Canada Photographs:  Adrien Williams Manufacturers Brands with products used in this architecture project Canada Photographs La Géode / ADHOC architectes ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/880636/la-geode-adhoc-architectes Clipboard Projects ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/880636/la-geode-adhoc-architectes Clipboard La Géode / ADHOC architectesSave this projectSaveLa Géode / ADHOC architectesSave this picture!© Adrien Williams+ 30 Share “COPY” Manufacturers: Endicott, Shalwin, Tuile 3R “COPY”center_img ArchDaily Area:  7200 ft² Year Completion year of this architecture project Apartments Landscape Architect: Desjardins experts conseil Mechanical Engineer: Turquoise design Builder:KnightsbridgeStructural Engineer:L2C experts conseils en structureArchitects In Charge:Jean-François St-Onge, François MartineauCity:MontréalCountry:CanadaMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Adrien WilliamsRecommended ProductsWindowsVEKAWindows – SOFTLINE 82 ADWindowsSolarluxSliding Window – CeroEnclosures / Double Skin FacadesRodecaRound Facade at Omnisport Arena ApeldoornWindowsJansenWindows – Janisol PrimoText description provided by the architects. The project is located on ‘de la Roche’ street, in the Plateau Mont-Royal neighbourhood, a vibrant area with an incomparable urban vitality. In view of its situation, the project aims to give a new breath to this plot with a contemporary residential project of five housing units reflecting all the energy of this strategic sector where young professionals mix with families and couples.Save this picture!ContextSave this picture!SchemasThus, the project has to be a soft densification that fits into the current urban landscape without distorting it. One of the concerns is to keep families in the city by creating a quality living environment based on a green strategy. To meet these challenges, ADHOC architects have devised a new typology on the plot by constructing both the street and the alley. By doing so, a central space is created and instantly reveals a new potential. The free space given by this new inner courtyard creates a living and organic place which strengthens the bond between private and public spaces, reflecting an innovative way of thinking.Save this picture!© Adrien WilliamsSave this picture!First Floor PlanSave this picture!© Adrien WilliamsThe mezzanine on the facade allows the light to penetrate the courtyard while harmonizing the height of the building with its neighbour. The exterior spaces in the front take form of private loggias that preserve the intimacy of the residents while participating to the animation of the street. Thanks to the central opening, the living spaces are bathed with natural light. A narrative spin has nourished the inspiration of the project while supporting the architectural concept that valued an open central heart and a peripheral organization. This concept is inspired by the geode; a hollowed mineral mass which interior is covered by crystals.Save this picture!© Adrien WilliamsSave this picture!SectionSave this picture!© Adrien WilliamsThe geode, under an austere and protective external appearance, conceals a true crystalline treasure. It reveals a natural form of staging that stimulates inspiration around the notion of contrast. This concept is exploited through the project at different levels. The exterior of the building is very sober, characterized by a modest materiality.Save this picture!© Adrien WilliamsThe headers in the brick layer and the openwork masonry in front of the windows and loggias reflect the mineral roughness and protective aspect of the geode. The inner courtyard reflects its crystalline and blazing materiality. The courtyard then became an urban oasis for the inhabitants who can share and talk together, developing a strong social sense of belonging. A green strategy and high energy performance support the project’s ambitions for innovation.  As a result, ‘La Géode’ is expected to become the first multi-unit building to achieve LEED v4 certification in Canada.Project gallerySee allShow lessWalk Through and Experience the Rich History of Ceramics With ‘Gateways’Architecture NewsThe Beauty of Bamboo: The Best Photos of the WeekArticlesProject locationAddress:4341 Rue de la Roche, Montréal, QC H2J 3H8, CanadaLocation to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Share Architects: ADHOC architectes Area Area of this architecture project 2017 CopyAbout this officeADHOC architectesOfficeFollowProductsSteelConcreteBrick#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousingApartmentsMontrealMontréalCanadaPublished on October 01, 2017Cite: “La Géode / ADHOC architectes” 01 Oct 2017. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogWoodTechnowoodPergola SystemsWindowsMitrexSolar WindowMetal PanelsAurubisPatinated Copper: Nordic Green/Blue/Turquoise/SpecialCommunications2NIntercom – 2N® IP BaseSkylightsLAMILUXGlass Skylight FE Pyramid/HippedConcreteKrytonCrystalline Waterproofing – KIMWood Boards / HPL PanelsBruagWall Cladding – MDF Perforated PanelsStonesMikado QuartzQuartz Slab – ClassiqueFloorsFranken-SchotterFlooring Panels – Dietfurt LimestoneWindowspanoramah!®ah! CornerFittingsSaliceStorage Accessories – Excessories, Pull- outArmchairs / Couches / Futons / PoufsEmuSeating System – TamiMore products »Save想阅读文章的中文版本吗?室内外全然不同的晶洞住宅 La Géode / ADHOC architectes是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *