River Room / Shaun Lockyer Architects

first_imgphotographs:  Scott BurrowsPhotographs:  Scott Burrows Westera Partners + 15 Share “COPY” River Room / Shaun Lockyer ArchitectsSave this projectSaveRiver Room / Shaun Lockyer ArchitectsSave this picture!© Scott BurrowsHouses•Brisbane, Australia 2012 Focus Build Area:  292 m² Area:  292 m² Year Completion year of this architecture project Year:  Australia River Room / Shaun Lockyer Architects Projects ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/380465/river-room-shaun-lockyer-architects Clipboard ArchDaily ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/380465/river-room-shaun-lockyer-architects Clipboard CopyAbout this officeShaun Lockyer ArchitectsOfficeFollowProductsWoodConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesBrisbaneHousesAustraliaPublished on June 03, 2013Cite: “River Room / Shaun Lockyer Architects” 03 Jun 2013. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Browse the CatalogSinkshansgroheBathroom Mixers – MetrisVinyl Walls3MVinyl Finish – DI-NOC™ EffectPartitionsSkyfoldIntegrating Operable Walls in a SpaceBricksEndicottBrick Facade at the Bruce Nesbitt African American Cultural CenterBathroom FurnitureBradley Corporation USAToilet Partition CubiclesSkylightsLAMILUXGlass Skylight F100 CircularLightsLouis PoulsenOutdoor Lighting – Flindt GardenRailing / BalustradesSolarluxBalcony Glazing – SL 60eUrban ShadingPunto DesignPublic Architecture in Residential ComplexDoorsLinvisibileLinvisibile Products in Palazzo VolpiChairshorgenglarusUpholstered Chair – diva 5-154Wall / Ceiling LightsHE WilliamsLED Downlight – 4DR RoundMore products »Save世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Year:  2012 Photographs General Contractor: “COPY” Houses Architects: Shaun Lockyer Architects Area Area of this architecture project CopyArchitect In Charge:Shaun Lockyer ArchitectsDesign Team:Jen Lambkin, Corinne BoltonCity:BrisbaneCountry:AustraliaMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Scott BurrowsRecommended ProductsCeramicsApariciPorcelain Tiles – TangoKitchen Furniture / CountertopsEGGERSplashback PanelsCeramicsTerrealTerracotta Baguettes in Vork CenterEnclosures / Double Skin FacadesRodecaRound Facade at Omnisport Arena ApeldoornText description provided by the architects. This project involved the refurbishment and extension to a 1990’s cottage that had been substantially damaged during the January 2011 Brisbane River floods. The existing house enjoyed north east aspect river frontage but had very a poor connection to the river as well as massively underutilised living areas. The primary scope for the project involved the reconfiguration of the existing deck area into the “River Room”, conceived of an indoor/ outdoor space that could be calibrated by the clients to use year round. The space involves a chamfered trapezoid plan with a highly articulated glazed north-east facade. The glazed wall forms a solid barrier to the cold winter breezes while allowing complete openness and transparency during the warm summer months.Save this picture!Floor PlanThe historic barrier between the internal and external spaces has been replaced by beautifully crafted timber doors such that the entire space can be opened up as one area or divided up to suit heating or cooling requirements. A seamless floor surface link the areas such that a deliberate degree of ambiguity exists between what is inside and what is outside.The existing internal living areas have been reconfigured in the planning and upgraded in finish, such that they now fully enjoy and experience the connection to the river. The project was very cost effectively built and was handed over to the clients one year to the day of the original flood event.Save this picture!© Scott BurrowsWhat contribution does the design make to the lives of the inhabitants?The design offers a permanent and unfettered connection to the river which had previously been unexploited. The new spaces are oriented to capture warm winter sun and light in the previously cold and dark house with the additional ability to close up the outdoor spaces affording year round use of the area. Equally in summer, the new space can be adjusted to control the amount of breeze within the space which was previously unusable during windy periods (which were common). The main bedroom now also has a river view (and breeze) as well as a new ensuite.Save this picture!© Scott BurrowsRelationship of Built Form to Context: The relationship to the street is unchanged by virtue of the work being carried out to the rear of the house only (the front of the house is on a relatively busy street, requiring it to be discreet) while the rear of the house has been dramatically changed to take full advantage of its setting. The context on this side of the house is all about extraversion and transparency, both of which are achievable due to the privacy that the river offers. The extension is a deliberate counterpoint to the low and closed up existing house. Save this picture!© Scott BurrowsProgram Resolution: Functional performance assessed against the briefThe brief given to us was largely of a pragmatic nature with a desire to open up spaces and make better use of the existing space. The completed work involved very little additional area by virtue of the introduction the operable glass wall, a device that in effect allowed us to add less area but make better use of it. This move created a totally new experience, and a much more climatically responsive space. This was an outcome achieved that was way outside of the clients expectation, particularly in light of the small budget. Save this picture!© Scott BurrowsIntegration of Allied Disciplines: Contribution of others, including engineers, landscape architects, artists and other specialists to the outcomeThis project was carried out with a team we have worked with many times before and as such enjoyed a very close relationship between the builder, architect, sub-contractors and client. Sub-contracts such as the timber doors as well as the frameless glass windows were the most critical for the projects outcome. The cabinet maker was also a key part of the quality of the project and cost effectively delivered a superb outcome. The carpenters brought the whole house together with their work on the screens, floors and panelling, which really expresses the quality of the project. Save this picture!© Scott BurrowsSustainability: The benefit to the environment through designThis was a house earmarked for demolition and instead was able to be saved, making it more sustainable from the outset. The bulk of materials were retained where possible and all the new timber was FSC. The extension is not air-conditioned and by virtue of the glazing allows the area to be used year round, making better use of the area. Additional insulation as been installed in the floors, walls and new ceilings to increase thermal mass. The optimal orientation toward the north east will materially reduce the dependency on artificial heating in winter as the “River Room” is flooded with sun and light. The efficiency of the combined areas is ultimately the most sustainable move in the design which in effect reduced the amount that needed to be built (thereby reducing the amount of embodied energy in the house).Project gallerySee allShow lessTurkey: Fighting for Freedom of Speech and Freedom of SpaceArchitecture NewsResearch & Design Center Proposal / Latitude StudioUnbuilt Project Share Structural Engineer: last_img

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *